TANGRAM Prevenciķ i tractament del Fracās Escolar

 


"La Gelosia"


Aquestes són paraules que han copejat algunes famílies en rebre els primers informes o butlletins del curs. N'aparença només diuen "no està suficientment instruït en la matèria" o "encara no arriba al nivell que es demana", en canvi si mirem les conseqüències que produeixen en l'ambient familiar diríem que més aviat signifiquen desànim, desolació, enfado, impotència, malestar i fracàs.


Aquest malestar ve donat perquè les expectatives eren unes altres, en ocasions perquè és la primera vegada i sorprenen, en d'altres, perquè es repeteixen sovint, es comença a témer la repetició de curs, no es veu millora i no es troba la solució.
Davant aquesta vivència de fracàs escolar la primera reacció acostuma a ser buscar un culpable, com si s'hagués comés un delicte, una falta. A vegades l'acusat és l'alumne "no hi posa de la seva part, si ell o ella volgués…", d'altres els educadors "aquest professor no se'n preocupa prou, no explica bé, si fos un altre…", la societat "s'han perdut els valors, en els meus temps…" i els propis pares "si no el protegís tant, si estigués més hores per ell, si…". La conseqüència implícita d'aquest "si fos diferent de com és", serà passar a la fase sancionadora on es prendran mesures dràstiques, càstigs, amenaces, més classes…, les quals de manera molt probable, en comptes de millorar la situació, agreujaran la sensació de fracàs.


Què fer, doncs? Un primer pas seria assumir que no hi ha una solució a nivell de recepta "que es prengui aquest xarop i millorarà", doncs no és cap malaltia, ni cap problema, sinó una problemàtica. I a una problemàtica, se l'analitza, se l'observa, se l'estudia per veure quin és el seu curs i per veure quines estratègies la poden modificar. Potser una d'elles seria deixar de buscar culpables i buscar paraules, mirar d'entendre la situació, buscar-ne els matisos, parlar amb els qui implica, saber com ho viuen, saber que significa per cadascú NM o IN, és a dir, canviar la sanció per la conversa. Una altra seria pensar una pregunta que llenço a l'aire "Qui fracassa quan fracassa el nen?".

Rosa López Calull
Directora de Tangram


PUBLICAT EL MES DE GENER DE 2004 EN LA REVISTA "RODALÍES"